De ideale productpagina: zo maak je ‘m

Wat is het doel van een productpagina? Juist, conversie. Maar niet altijd: de term productpagina gebruikt de overheid bijvoorbeeld ook om een specifieke dienst uit te lichten; eigenlijk servicecontent. Wat deze 2 soorten productpagina’s verbindt is relevantie: hoe kun je zo snel mogelijk bieden wat je gebruiker zoekt?

Of je het nou over productpagina’s hebt of servicecontent, de juiste boodschap zo snel en duidelijk mogelijk over de bühne brengen is je focus. Dat doe je door:

  1. de belangrijkste informatie bovenaan te zetten;
  2. te zorgen voor scanbaarheid;
  3. duidelijke CTA’s te gebruiken;
  4. te werken met sterke microcopy;
  5. ervoor te zorgen dat je pagina niet doodloopt.

Het grootste verschil zit ‘m in de manier waarop je schrijft: in het ene geval ben je vooral informatief, in het andere persuasief.

1. Het belangrijkste bovenaan

Op je productpagina zet je de belangrijkste boodschap bovenaan en daaronder informatie die steeds minder belangrijk is. Daarvoor gebruik je tekst, maar natuurlijk ook visuele elementen (vaak gecombineerd met microcopy) die de blik van een gebruiker vangen en snel iets communiceren. Visuals zijn al helemaal belangrijk als je een product uitlicht dat zichtbaar is.

De belangrijkste informatie voor een gebruiker staat bovenaan: “Is dit de juiste tv voor mij en heb ik ‘m bij Coolblue snel in huis?” De informatieve visual, klantwaardering, Coolblue’s keuze en microcopy “Morgen in huis” trekken je over de streep. De groene button roept een gevoel van positiviteit op.

2. Altijd scanbaar

Of je het nou hebt over een productpagina van een webshop, energieleverancier, gemeente of ander type organisatie: overzichtelijkheid is onmisbaar. Dat betekent informatief gebruik van titels, tussenkopjes en buttons. Maar ook topiczinnen helpen: een eerste of laatste zin die een alinea goed samenvat. Deze zinnen lezen scannende gebruikers het eerst.

De pagina van Gemeente Amsterdam is duidelijk en scanbaar: de titels van de uitklapcomponenten vertellen je precies welke informatie je waar vindt. De intro geeft je meteen de belangrijkste informatie over het nut van zo’n kaart.

3. Duidelijke CTA’s

Een goede call-to-action maakt het verschil, of die nou in een button staat of in een tekst. Wil je dat een gebruiker handelt als reactie op de informatie die je hebt gegeven? Moedig hem dan aan met een gebiedende wijs: dat is de meest effectieve manier om je gebruiker over te halen tot actie.

“Voeg toe aan winkelwagen”. Ingewikkelder hoeft de belangrijkste CTA op je pagina niet te zijn. Zeker niet als je de button omringt met geruststellende microcopy: het artikel is “beschikbaar voor levering” en je hebt een heel jaar om je te bedenken.

4. Sterke microcopy

Microcopy doet wonderen als het aankomt op overtuiging en geruststelling. Een kort zinnetje kan de gebruiker net dat zetje geven dat hij nodig heeft. Zeker als je strategisch nadenkt over de plek: op beslismomenten, zoals bij een button. Daar lees je nog veel meer over in ons eerdere blog.

5. Laat pagina’s niet doodlopen: verwijs door

Niets is vervelender voor een gebruiker dan op een doodlopende pagina uit te komen. Hij wil gewoon door blijven klikken, bijvoorbeeld naar vergelijkbare producten of handige accessoires. Zorg er daarom altijd voor dat je relevante doorverwijzingen opneemt. Bijvoorbeeld door een vergelijkingstabel te plaatsen, een sectie met relevante artikelen te tonen of gewoon een crosslink in je tekst te plaatsen.

De pagina’s van Apple staan vol met doorverwijzingen naar andere pagina’s met meer informatie. Zoals deze. Het gevolg? Je kan door blijven klikken totdat je klaar bent om te kopen. Ook dan is de juiste doorklikmogelijkheid altijd dichtbij.

Vergeet vindbaarheid niet

Hoe goed een productpagina ook is: gebruikers moeten hem wel bezoeken. Daarvoor zijn een overzichtelijke websitestructuur, volledige navigatie en sterke SEO essentieel. Daarover in de toekomst meer.

Bezig met de optimalisatie van productpagina’s? Of moet je servicecontent op de schop? Neem contact met ons op als je advies zoekt of wel wat hulp kunt gebruiken.

Gepubliceerd: 04-2020