Crisiscontent op afstand: 5 collega’s aan het woord
Bij communicatie tijdens een crisis denk je aan samenwerkende teams, die alles op alles zetten om belangrijke informatie zo snel mogelijk op de juiste plek te zetten. Hoe gaat dit in een tijd als deze, waarbij dit ongeveer nog de enige relevante content lijkt te zijn én waar we dat ook nog eens vanuit huis moeten doen? 5 collega’s vertellen hoe zij hun klant helpen met content in deze onzekere tijd. En ja, vanuit hun eigen bureaustoel.
Nederlanders zo snel mogelijk naar huis
Collega Querine de Vos, gedetacheerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, werkt met haar team van Consulaire Zaken iedere dag aan het juiste reisadvies voor Nederlanders in het buitenland. Zij moeten in deze crisis echt een paar stappen extra zetten, verplicht vanuit huis. “Een moeilijke klus en het gaat voor je gevoel altijd te langzaam. We willen alle Nederlanders zo snel mogelijk informatie geven. Gelukkig zijn inmiddels steeds meer Nederlanders veilig op hun thuisbasis, maar we zijn er nog niet. Communicatie is in situaties als deze, essentieel.”
Vliegensvlug de juiste boodschap
De luchtvaart is een sector die de gevolgen van de Corona-crisis direct enorm voelt en waar onzekerheid heerst bij passagiers. Onze contentmanager Henrik Schulze zorgt er met het crisisteam van Transavia voor dat de servicepagina’s continu up-to-date zijn. “In situaties als deze is het belangrijk dat je informatie zo snel mogelijk deelt. Dankzij de whatsapp-groep met het team weet ik direct wat ik moet doen.” Collega Sam Schouten is betrokken vanuit haar rol als social media manager. “Het is vooral veel schakelen met collega’s en ad-hoc-verzoeken afhandelen. Continu monitoren: wat gebeurt er op social? Eerst kregen we vooral vragen als: wat gebeurt er met mijn vlucht en krijg ik mijn geld terug? Nu heerst dankbaarheid dat we passagiers ophalen uit het buitenland. Het verplicht thuiswerken tijdens de crisis is een bijzondere ervaring en een uitdaging. Mooi om te zien dat het ook op afstand goedkomt.”
Binnen 24 uur antwoord op al je bankzaken
Leonie Nijenmanting, senior contentspecialist bij ABN AMRO werkt met haar team aan een nieuw intranet. “1 juni moet dit klaar zijn. Wij zijn als team al gewend om op afstand van elkaar te werken, dus dit gaan we ook gewoon halen.” Op de dag dat de overheid de thuisblijf-maatregelen bekend maakte, is er direct met de juiste mensen een plan gemaakt voor een specifieke pagina voor deze crisis. “We stelden onszelf de vraag: ‘wat zijn de consequenties voor klanten van ABN AMRO en hoe kunnen wij helpen?’ We hebben binnen 24 uur een interne pagina ingericht met alle informatie voor hypotheekadviseurs en klantenservice-medewerkers. Zo heeft iedereen dezelfde antwoorden op onzekere vragen als: ‘ik kan mijn hypotheek door de crisis niet betalen, wat nu?’ Het geeft energie dat je in tijden van nood, snel iets kunt neerzetten dat mensen helpt.”
Online verlengstuk van het museum
Bij science museum NEMO zit het ‘m in een heel andere vorm van content. Het museum is nu leeg, reden om museale activiteiten te verplaatsen naar online, zoals challenges die kinderen vanuit huis in beweging moeten krijgen. Onze collega Denise van den Brand helpt als social media manager mee aan deze online challenges. “Kinderen doen mee, delen dit op social en NEMO repost dit actief op hun eigen kanalen. Zo wil het museum de grootste online kettingreactie ooit creëren. Hierna volgt de handstand-challenge. Zo blijven we ‘in beeld’ bij de doelgroep én de thuiswerkende ouder heeft ook een uurtje de handen vrij: kinderen gaan actief aan de slag met wetenschap. Even geen schoolboeken.”
We gaan bijna zelf weer aan de thuisstudie.
Merk je ook dat je organisatie hulp kan gebruiken bij het maken of beheren van content? Wij begrijpen dat andere zaken nu prioriteit hebben. Weet ons te vinden als het nodig is! We helpen je graag.