Congres content marketing & webredactie: overtuig met geloofwaardige content

Wie herinnert zich nog de belangrijkste boodschap van het Congres Content Marketing & Webredactie vorig jaar? Geen excuses, ga aan de slag met contentmarketing! Tijdens het 6e congres op 17 november stellen we onszelf de volgende vraag: hoe zorg je dat je contentmarketing geloofwaardig blijft? Lees de belangrijkste lessen van onze 4 keynote speakers: Lee Odden, Ed Peelen, David Trott en Tony Bosma.

Lee Odden – Be the Best Answer

In een volle zaal trapt contentmarketingexpert Lee Odden af. Hij schudt de zaal meteen wakker. Odden ziet dat we tegenwoordig bakken met geld uitgeven aan contentmarketing, maar volgens hem schiet je daar niks mee op. Het is onze geloofwaardigheid die telt. We moeten ons afvragen op welke vragen onze klanten antwoord willen. Dáárop moet je actie ondernemen.

Keynotespeaker Lee Odden

Cocreëer met geloofwaardige influencers

Een effectieve manier om vragen van klanten te beantwoorden, is via influencers die het vertrouwen van je klant al hebben gewonnen. Door hen in te zetten, creëer je signalen van geloofwaardigheid. Volgens Odden zet je ze niet alleen in om jouw content te verspreiden, maar creëer je samen content. Inspireer influencers om jou te helpen, en help hen vervolgens met exposure. Kortom: hoe zorg je dat klanten zich om jouw content bekommeren? Zorg dat je hun vragen beantwoordt en problemen oplost!

Bron: www.toprankblog.com

Ed Peelen – Is mijn content betrouwbaar?

Ook hoogleraar Ed Peelen van de Universiteit van Amsterdam gaat in op de vraag of onze content nog geloofwaardig is. Hij doet dat aan de hand van 3 wetenschappelijke studies. Organisaties zetten steeds vaker bekende bloggers in om een boodschap te verspreiden. Het bloggerspotentieel is groot, het schept een band. Maar hoe betrouwbaar zijn deze influencers nog als ze jouw content verspreiden?

Een positieve merkattitude via blogs

De 3 belangrijkste conclusies:

  • Het is niet erg om bloggers te betalen. Uit onderzoek naar populaire reisblogs blijkt dat mensen zich hiervan bewust zijn. Het heeft geen invloed op de geloofwaardigheid van de organisatie of blogger en leidt zelfs tot een positieve merkattitude.
  • Hoewel je zou denken dat feiten geloofwaardiger zijn, werkt storytelling vaak toch beter. Zo zorgde het filmpje In love with Switzerland voor veel meer engagement dan een fragment uit het tv-programma 3 op Reis over hetzelfde onderwerp.
  • Alle volgers van een blog doen ertoe! Of ze een blogger nu zien als voorbeeld, zich herkennen of wachten tot een blogger een stomme fout maakt en ten onder gaat (trainwreck spotters). Zelf het laatste type heeft geen negatieve invloed op je merk.

Dave Trott – Simple is Clever. Complicated is Stupid

Elke dag worden we overspoeld met reclames. Dave Trott is er klaar mee. Herinner je je überhaupt nog 1 van de 1.000 advertenties waaraan je gisteren werd blootgesteld? Al die advertenties, en nobody fucking sees it! Volgens Trott is er geen enkele sprake meer van creativiteit. Alle advertenties zien er hetzelfde uit, ze zijn slechts nog behang. We spreken alleen nog maar over algoritmes, big data, SEI, CTR, CMS, KPI. Wat Trott betreft ontbreekt er nog maar één: WTF!

Keynotespeaker Dave Trott

Impact via het menselijk brein

Het is allemaal veel te ingewikkeld geworden, vindt Trott. Hij heeft dan ook geen flitsende multimediale presentatie voorbereid, maar schetst zijn punt gewoon op een stuk papier. Wil je jouw boodschap overbrengen, dan begint het allemaal met impact. Daarvoor moet je weten hoe het menselijk brein werkt, met technologie heeft het niks te maken. Daardoor faalt 90% van de advertenties al bij impact. Je boodschap wordt überhaupt niet opgemerkt of herinnerd. Dus doe niet ingewikkeld, maar verdiep je in het brein en zorg voor impact!

Terug naar de basis: impact, communication and persuasion. Bron: www.siliconbeachtraining.co.uk

Tony Bosma – Een kritische blik op de wereld van vandaag en uitdaging van morgen

We sluiten de dag af met trendwatcher Tony Bosma. Hij signaleert dat mensen niet meer gewend zijn om de wereld om zich heen in twijfel te trekken. Bedrijven sturen als makke schapen banners de wereld in en weten niet meer hoe ze echt impact kunnen hebben. Maar consumenten vinden deze manier van adverteren niet meer geloofwaardig. De CTR van banners is tegenwoordig nog maar 0,06%, terwijl 92% van de consumenten op het directe netwerk vertrouwt. Bosma noemt dit een verschuiving van media naar wedia: peer-influenced boodschappen.

Keynotespeaker Tony Bosma

Zet je belofte centraal

Om het vertrouwen van consumenten terug te vinden, moet de belofte in je contentboodschap centraal staan. Zonder belofte prikken consumenten feilloos door jouw advertentie heen. Volgens Bosma bestaat de kracht van content uit aanvoelen, inleven en begrijpen van je consument. Door consumenten de juiste vragen te stellen, kun je hen de antwoorden geven die zij zoeken. Dus stop met de massa volgen en word een rebel!

Vertrouwen en geloofwaardigheid

De belangrijkste lessen van dit congres ? Contentmarketing draait allemaal om vertrouwen en geloofwaardigheid. Daarvoor kun je influencers – zoals bloggers – inzetten die het vertrouwen van je klant al hebben gewonnen. Maar volg niet klakkeloos de massa. Denk kritisch na over je boodschap en de vragen van klanten die je wilt beantwoorden. Keep it simple!

Door: Annemieke van Ramshorst

Gepubliceerd: 11-2016