Alles wat je wilt weten over een headless CMS
Headless CMS’en worden steeds populairder en het aanbod neemt toe. Maar wat is een headless CMS eigenlijk? En wat is het verschil tussen een traditioneel CMS en een headless CMS? Wij doken in de wereld van headless CMS’en. Onze ontdekkingen? Je leest ze hier.
Wat is een CMS?
Laten we bij het begin beginnen. CMS staat voor Content Management System. In een CMS beheer je —zoals de naam al zegt— content van een website of app. Je hebt traditionele CMS’en zoals WordPress, maar er zijn ook headless CMS’en zoals Contentful. Het headless CMS wint steeds meer terrein en dat is niet voor niets.
Wat is een headless CMS?
Een headless CMS klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Zie het als een contentbibliotheek: vol tekst, afbeeldingen en video’s. Door middel van een API (Application Programming Interface) voeg je die content samen met het kanaal. De API zorgt ervoor dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Zo verschijnt de content bijvoorbeeld op een webpagina of op een scherm in een app. Wat is dan precies het verschil met een traditioneel CMS?
Het verschil tussen een headless en traditioneel CMS
Het verschil tussen een traditioneel CMS en een headless CMS zit in de zogenoemde voor- en achterkant. Bij een traditioneel CMS zijn de front-end en back-end van elkaar gescheiden. Hierdoor zit je vast aan een bepaalde structuur.
Met een headless CMS werk je zonder vaste structuur. Dit CMS kent alleen een back-end. Je plaatst de content door middel van een API in je eigen omgeving. Het gevolg? Je hebt veel meer vrijheid. Ook kun je de content via de API eenvoudig delen op verschillende kanalen, zonder dat je de content elke keer opnieuw hoeft in te voeren. Handig als je meertalige content op websites en apps aanbiedt.
De voordelen van een headless CMS
Een headless CMS kent dus veel voordelen, maar niet voor elke situatie. Een headless CMS is vooral handig als je:
Content plaatst op verschillende kanalen. Denk aan websites, apps, smartwatches, maar ook een intranet. Met een headless CMS hoef je de content maar één keer in te voeren. Via de API deel je het vervolgens gemakkelijk op verschillende kanalen.
Creatieve vrijheid zoekt. Een headless CMS zit niet vast aan een bepaalde structuur of een thema. Dit betekent dat designers of developers veel vrijheid hebben in het bouwen van een nieuwe pagina of het ontwerpen van een gloednieuwe website.
Snel wilt innoveren. Als je voor een headless CMS kiest, speel je in op nieuwe ontwikkelingen. Wil je je content ook aanbieden op andere kanalen? Een app lanceren? Of een nieuwe technologie implementeren? Een headless CMS beweegt met je mee richting de toekomst.
De nadelen van een headless CMS
Een headless CMS is niet altijd handig. De voordelen die we hierboven hebben benoemd, pakken in sommige situaties nadelig uit. Denk bijvoorbeeld aan:
Je eigen structuur bouwen. Heb je geen developer in huis? Dan is het ontbreken van de structuur van een headless CMS juist een uitdaging. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet vanwege de oneindige mogelijkheden.
Zelf aan de slag met SEO. Veel traditionele CMS’en bieden ondersteuning aan voor SEO. In een headless CMS ontbreken de handige tools hiervoor zoals Yoast. Natuurlijk kun je nog steeds hoog ranken in SEO, maar dit doe je handmatig en controleer je zelf.
Lastiger content testen. Doordat je geen front-end hebt, bouw je een eigen omgeving waarin je de content publiceert. In een traditioneel CMS test je met een preview-optie gemakkelijk hoe de content staat. Met een headless CMS moet je deze mogelijkheid eerst zelf bouwen.
Zelf aan de slag met een headless CMS
Zijn de voordelen van een headless CMS voor jouw situatie groter dan de nadelen? Dan is een headless CMS voor jou misschien wel de beste optie. Populaire headless CMS’en zijn Drupal, Contentful of Prismic. Maar of je nu voor een traditioneel CMS kiest of een headless CMS: goede content is essentieel. Dat is uiteindelijk wat mensen naar je website, app of intranet trekt.