Alle contentfuncties op een rijtje

Ben je op zoek naar een nieuwe baan in het contentvak? Dan is je eerste uitdaging het vinden van de functietitel die bij jou past. Misschien komt het omdat contentprofessionals gek zijn op schrijven, maar de functietitels lopen op zijn zachtst gezegd nogal uiteen. Hoogste tijd voor wat overzicht.

Van content manager tot content creator

Om orde te scheppen in een wirwar aan functietitels, hebben we een groot deel op een rijtje gezet. Van creatieve functies tot aan schrijffuncties en technische functies: ze bevatten allemaal het woordje content. Deze lijst geeft je houvast in je zoektocht naar een nieuwe baan. En wat extra zoekwoorden om vacatures op te vinden.

De creatieve alleskunner

Ben je creatief, ontwerp je graag en vind je het leuk om uitvoerend bezig te zijn? Dan is de kans groot dat een creatieve contentfunctie het beste bij jou past. Zo help je bedrijven met content in de breedste zin van het woord: je werkt mee aan het bedenken van een concept, schrijft de bijbehorende teksten en ontwerpt de visuele uitingen. In de praktijk is dit bijvoorbeeld een social media strategie. Jij houdt de contentkalender bij, schrijft de posts, maakt de Instagram stories en plaatst de content op de juiste momenten.

Als creatieve alleskunner beschik je naast een vlotte pen ook over een gevoel voor design en kennis van de bijbehorende software. Denk aan Photoshop, Premiere of Figma. Met alleen Canva kom je er helaas niet want de lat voor goede content ligt namelijk steeds hoger. Tegenwoordig wordt verwacht dat creatieve contentprofessionals ook kennis hebben van video en fotografie. Kortom: alle gifs, visuals, stories, foto’s en video’s komen bij de creatieve contentprofessional terecht. Hieronder vind je een greep uit veelvoorkomende functietitels:

 • Content creator
 • Content producer
 • Content creative
 • Creative content manager
 • Content marketeer

Tip: vaak wordt voor een creatieve rol een portfolio gevraagd. Zorg er dus voor dat je het werk waar je trots op bent goed presenteert.

De contentschrijver

Is ontwerpen een ver-van-je-bed-show maar ben je gek op schrijven? Dan passen de volgende titels waarschijnlijk het beste bij jou. En als contentschrijver heb je nogal wat om uit te kiezen. Voor zowel een content writer als een content editor ligt de focus op schrijven. Hoe je dag eruit ziet? Je schrijft foutloze copy in de tone-of-voice van de klant voor nieuwsbrieven, websites of blogs. Elk verhaal dat je schrijft sluit haarfijn aan bij de doelgroep. Tegelijkertijd houd je rekening met de vindbaarheid van de content. Vaak werk je samen met grafisch ontwerpers, online marketeers en content managers om te zorgen dat het totaalplaatje klopt.

Je ziet misschien ouderwetse functietitels voorbij komen zoals webredacteur of tekstschrijver, maar vandaag de dag spelen veel bedrijven met andere titels. Zo krijgt een zoektocht naar een vacature voor tekstschrijver maar honderd hits op LinkedIn en een content editor meer dan het dubbele. Past de rol van contentschrijver bij jou? Start je zoektocht met de volgende titels:

 • Contentschrijver
 • Contentspecialist
 • Content writer
 • Content editor
 • Content marketeer

Bij Entopic werken veel van deze schrijftalenten. Ook kun je bij ons doorgroeien tot contentstrateeg. Ben je benieuwd naar onze functieprofielen? Ontdek of Entopic de volgende stap is in jouw carrière.

De content techneut

Sluiten bovenstaande werkzaamheden niet helemaal aan op wat je wil? Maar word je wel warm van websites optimaliseren, content in het CMS plaatsen, beeldbewerking en contentoptimalisaties? Dan is de kans groot dat de meest technische titels het beste bij jou passen. Zo start je als content manager je dag met het controleren van de performance van de website. Als er iets te verbeteren valt, doe jij het gelijk. Denk bijvoorbeeld aan de laadtijd, meta descriptions en SEO-optimalisaties. Ook heb je kennis van HTML en CSS en maak je gemakkelijk nieuwe webpagina’s aan.

Het blijft natuurlijk een contentfunctie dus in deze rol schrijf je ook regelmatig en adviseer je proactief over hoe de content nog beter kan. Zo ligt de focus op het coördineren en monitoren van het gehele contentproces. Ben jij op zoek naar een technische rol? Typ de volgende titels in je zoekbalk:

 • Content manager of contentmanager
 • Content coördinator
 • Content marketeer

De content marketeer

Als oplettende lezer valt het je misschien op dat in elk rijtje content marketeer staat. Deze functie valt een beetje tussen wal en schip. Want van content marketeers wordt nog wel eens wat anders verwacht. De ene content marketeer doet alles, van creatie tot optimalisatie, en een ander werkt samen met een designer en developer.

Content is onmisbaar

De silver lining van de wildgroei aan functietitels? Content is belangrijk. Bedrijven realiseren zich meer dan ooit dat content onmisbaar is. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is de keuze dus groot. Kies waar jij het meest energie van krijgt en vraag altijd naar de doorgroeimogelijkheden.

Ons contentteam werkt voor mooie A-merken zoals Transavia, Rabobank en Heineken. Geen dag is hetzelfde en kennisontwikkeling is een speerpunt. Lees meer over werken bij Entopic.