5 SEO trends voor 2021

Met het eerste kwartaal van 2021 achter de rug weten we beter welke SEO-trends dit jaar van belang zijn. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Hoe heeft corona ons zoekgedrag veranderd?

Het zal niemand verbazen dat in 2020, het jaar van de coronacrisis, het zoekgedrag nogal anders was. Dat was voor consumenten zo, maar voor de overheid en het bedrijfsleven evengoed. Zo werd ‘nationaal’ in 2020 steeds meer ‘regionaal’ of ‘lokaal’. Onder consumenten is dit al langer een trend, maar ook bij zakelijke zoekopdrachten krijgen lokale dienstverleners vaak een streepje voor.

“DIY”, oftewel do-it-yourself is een andere trend die tijdens de coronacrisis flink aan populariteit gewonnen heeft. Door de sluiting van kantoren moest men vaker zelf aan oplossingen werken. Daardoor nam de vraag naar how-to’ s, uitlegpagina’s en met name instructievideo’s explosief toe.

Tot slot zochten we meer dan ooit naar actuele informatie. Met maatregelen, consequenties en geruchten daarover die elkaar snel opvolgen is het extra belangrijk geworden om snel actuele informatie te kunnen vinden. Over openingstijden bijvoorbeeld, tijdelijke sluitingen of andere maatregelen voor bedrijven.

Veel van deze ontwikkelingen zijn eigenlijk forse versnellingen van bewegingen die voor de coronacrisis al waren gestart en ze zijn dus ‘here to stay’. Hier volgen de 5 belangrijkste SEO-trends voor 2021 en tips over hoe jij er je voordeel mee kunt doen.

1 – B2B en G2C (Government to Citizen) wordt bijna net zo lokaal als B2C

Lokaal werd in 2020 het nieuwe ver weg. Een trend die al was ingezet, want voor consumenten serveerde Google Maps al voornamelijk lokale bedrijven. Zoek je als consument op ‘kapper Amsterdam’, dan krijg je lokale kappers te zien. Maar in 2020 heeft die trend zich verder uitgebreid naar de zakelijke dienstverlening en overheidsinformatie.

Zo verschijnen er steeds vaker “local 3-packs” zoals dat heet in jargon bij zakelijke zoekopdrachten. Dat is een verzameling van 3 uitgelichte bedrijven, ook wanneer er helemaal geen locatie wordt meegegeven bij de zoekopdracht. Zo kan het gebeuren dat bij een zoekopdracht zoals “schoonmaakbedrijf kantoor” lokale B2B-aanbieders door Google worden uitgelicht en voorzien van een locatie op Maps.

Screenshot google resultaat

Google.nl zelfgemaakte screenshot 17-11-2020

Google My Business is een krachtig middel om lokaal op te vallen tussen andere aanbieders. Dat doe je door een Google My Business account aan te maken. Zorg er daarna voor dat jouw aangemaakte profiel zo volledige mogelijk is met foto’s, openingstijden en goede reviews natuurlijk. Want wie dacht dat reviews alleen voor consumenten zijn, heeft het mis. Ook bij de local 3-packs bij B2B-zoekopdrachten, wordt de reviewscore getoond.

Tip: je scoort extra punten bij Google lokaal door 360 graden fotografie. Huur hiervoor bij voorkeur een professionele fotograaf in. Google waardeert het wanneer je de zoeker een goed beeld schetst van hoe het is om jouw organisatie te bezoeken. Hoe meer inzicht je via Google geeft, des te beter wordt jouw profiel gevonden.

2 – Geen zin en geen tijd om te lezen

Een trend die al een tijd doorzet en ook in 2021 belangrijker wordt, is het gebruik van video. Maar liefst 70% van de organisaties die zich oriĂ«nteert op leveranciers, producten of diensten raadpleegt online video’s. En dat is logisch, met een video heb je in 2 ĂĄ 3 minuten alle informatie die je nodig hebt. Het werkt gewoon sneller dan het zoeken naar en lezen van artikelen.

Door deze trend waardeert ook Google video’s steeds meer. Het gebruik van video verhoogt dus niet alleen de conversie, maar het zorgt ook voor meer organisch verkeer. Hoog tijd dus om jouw product of dienst in de schijnwerpers te zetten met video’s.

Screenshot Hubspot

YouTube.com zelfgemaakte screenshot 24-11-2020

3 – Content wordt nĂłg belangrijker

Content wordt alleen maar belangrijker. De dagen van de contenttrucjes, zoals het herhalen van hetzelfde keyword of het gebruik van een klassieke word cloud liggen al even achter ons. Content moet actueel, authentiek, waardevol en van hoge kwaliteit zijn. Google heeft met de BERT-update gezorgd dat haar algoritme nog beter ‘als een mens’ kan lezen en begrijpen wat er geschreven wordt. Kortom: focus je op echte, waardevolle content waar een lezer mee geholpen wordt.

4 – Expertise, autoriteit en betrouwbaarheid zijn key

Met de groeiende behoefte aan content van goede kwaliteit, groeide ook de wirwar aan waar- en onwaarheden en alles ertussenin. Het is als zoeker bijna niet mogelijk om te bepalen of de informatie wel klopt. Leerde Google dankzij de BERT-update al om artikelen net als een mens te lezen, dankzij het E-A-T principe wordt er ook geprobeerd om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om de kwaliteit van de content.

E-A-T staat voor Expertise-Authoritiveness-Trustworthiness: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Door die 3 onderdelen te toetsen bepaalt Google de kans dat een artikel echt- of nepnieuws bevat en of content van goede kwaliteit is. Als dat allemaal in orde is dan beloont Google je met een betere positie. Om hierop in te spelen is het aan te raden je zoveel mogelijk te focussen op je expertise. Schrijf over jouw product of dienstverlening en alle zaken die daarmee te maken hebben. Doe dit op een eerlijke en neutrale wijze. Als er alternatieven zijn voor jouw product of dienst, licht deze dan toe, inclusief de voor- en nadelen. Verwijs naar betrouwbare bronnen, onderbouw beweringen met wetenschappelijk onderzoek. Vermijd “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” boodschappen. Is je aanbod ook genoemd in nationale media of specifieke vakbladen? Gebruik dan een “bekend van” sectie met logo’s van die media en vakpublicaties. Ook een zorgvuldig ingerichte ‘over ons pagina’ is relevant voor je E-A-T. En licht belangrijke klanten uit. Bijvoorbeeld:

Screenshot klanten

5 – Featured Snippets: focus op de zoekintentie

De zoekintentie is wat men wil vinden bij een zoekopdracht. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Vooral bij het inrichten van je contentmarketing. Zoek altijd eerst op welke zoektermen je goed vindbaar wilt zijn en kijk welke organisaties daar nu het best op scoren en waarom.

Google wil namelijk steeds meer informatie tonen zonder dat mensen hoeven te klikken. Gouden tijden dus voor zogenaamde featured snippets, waarbij het antwoord op de vraag al op de zoekresultatenpagina wordt getoond.

Zoekresultaat Google

Maar ook het direct tonen van de meest relevante alinea op de bestemmingspagina gaat steeds vaker voorkomen.

Bereid je er op voor door vooraf samenvattingen bovenaan elke landingspagina te zetten van antwoorden op vragen. Of gebruik zelfs een tabel met een overzicht van belangrijke informatie of een stappenplan op een opvallende plek bovenaan de pagina.

Speel jij goed in op bovengenoemde 5 SEO-trends? Dan is de kans groot dat je organisch bereik in 2021 toeneemt.