5 SEO-tips om in 2022 hoger te ranken in Google

Staat je website vol waardevolle content maar worden je blogs niet organisch gevonden? Dat is zonde van je tijd als copywriter. Google speelt al jaren een slim spelletje rondom de vindbaarheid van content. Vandaag de dag gaat het allang niet meer alleen om het gebruiken van de juiste zoekwoorden. Houd in 2022 rekening met de volgende 5 SEO-tips.

Plaats betrouwbare content

Wist je dat Google content beoordeelt op de mate van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid? Dit betekent allereerst dat je teksten van hoge kwaliteit moeten zijn. Denk aan het publiceren van lange artikelen van meer dan 1000 woorden, het toevoegen van links naar betrouwbare bronnen en het benoemen van de schrijver bij een blog.

Je wilt je dus focussen op de kwaliteit van de content. Stel jezelf vragen daarom als: wat is het doel van een nieuwe blog? Welke informatie kan ik delen? En wat zijn mijn bronnen? Aan de hand van deze antwoorden doe je zoekwoordenonderzoek en maak je de content. En als het gaat om betrouwbaarheid: zorg dat je website veilig is. Dat kan bijvoorbeeld met een SSL-versleuteling, een privacy pagina, links en reviews.

Maak content scanbaar

Naast kwalitatieve content wil Google dat de content scanbaar is. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit extra belangrijk is bij een blog van meer dan 1000 woorden. Google wil namelijk de inhoud en de structuur van de website begrijpen om zo de juiste informatie aan te bieden. En ook voor de lezer is dat prettig: scanbare content leest lekker weg.

Zorg voor duidelijke titels en tussenkoppen, maak gebruik van H1, H2 en H3 en gebruik bullets voor opsommingen. Een scanbare blog heeft een krachtige introductie, korte zinnen en een simpele opmaak. Een extraatje? Wissel de tekst af met bijvoorbeeld een quote van een expert, hiermee laat je gelijk je expertise zien.

Zorg voor een snelle website

Vliegensvlug van pagina naar pagina navigeren was altijd al belangrijk voor Google. Maar in de laatste update werd snelheid nóg belangrijker. Snelheid staat in lijn met hoe de gebruiker jouw website ervaart. Hoe sneller, hoe beter. Lang wachten zorgt logischerwijs voor een negatieve gebruikerservaring.

Onderzoek toont zelfs aan dat pagina’s die langer dan 4 seconden op zich laten wachten onmiddellijk worden weggeklikt. Je verliest dus de bezoeker én Google als je niet investeert in de snelheid van je website. Wil je goed scoren met SEO? Zorg ervoor dat je website razendsnel laadt, ook op mobiel.

Focus op de inhoud van de content

Zoek je via Google antwoord op een vraag? Dan hoef je soms niet eens door te klikken naar een website. Het antwoord staat al kort beschreven bovenaan de zoekresultaten. Dit noemt Google de featured snippets. Dit bestaat al een tijdje maar dit werkt Google nu nog verder uit.

Met het zogenoemde passage ranking kijkt Google naar de vraag en de andere overige interessante informatie. Zo selecteert Google een passage van de content die past bij de vraag van de zoeker. Er wordt dus breder gekeken naar de inhoud van je content en de content mag ook langer zijn. Deze nieuwe functionaliteit beïnvloedt 7% van alle zoekresultaten. Wil je hiermee hoger ranken? Focus je op kwalitatieve en uitgebreide content.

Zet in op video

Tekst blijft belangrijk voor SEO, maar video speelt een steeds grotere rol in de zoekresultaten van Google. De vernieuwde AI-techniek begrijpt video’s met de dag beter. Als je iets zoekt op Google, is de kans dan ook groot dat je een video aangeraden krijgt.

Dat is niet gek, want jongeren én ouderen kijken graag een video om iets te leren. In 2022 is het dus een goed idee om te investeren in een videograaf. Plaats je een video? Besteed ook aandacht aan de titel, metadescriptie en zoekwoorden.

Neem de tijd voor goede content

Goede content is essentieel om hoger te ranken in Google. Dit geldt voor tekst én beeld. Wil je in 2022 aan de slag met content? Vergeet dan niet dat goede content maken tijd kost en een contentstrategie onmisbaar is.