Welke functie moet op jouw LinkedIn-profiel?

Ben je veel met websites bezig? En met teksten? Dan kun je een contentmanager zijn, maar ook een webredacteur óf copywriter. Maar de functietitel op je LinkedIn-profiel hoeft niet per se af te hangen van wat voor werk je doet. We geven je advies over hoe je de beste functietitel bepaalt. Én we leggen gelijk uit wat een contentmanager, webredacteur en copywriter nou eigenlijk doen.

Een strategische keuze

Veel professionals kiezen bewust voor een andere functietitel. Bijvoorbeeld omdat je dan serieuzer wordt genomen in de organisatie. Zo klinkt ‘communicatieadviseur’ gewichtiger dan ‘copywriter’. Je functieprofiel is niet veranderd, maar je wekt zo wel de indruk dat je verstand hebt van meer dan alleen tekst. En daar is natuurlijk niets aan gelogen.

Een functietitel kan ook een ambitie aangeven. Ben je contentmanager maar wil je meer schrijven? Dan is het slim om dat te verwerken in bijvoorbeeld de headline van je LinkedIn-profiel. Bijvoorbeeld ‘Contentmanager met gevoel voor taal’. Zo is het voor al je contacten (en voor elke recruiter die jou zoekt!) duidelijk dat je kan schrijven. Wij weten het als geen ander: je ambitie uitspreken opent deuren. Gewoon doen, dus!

Of een creatieve keuze

Een contentmanager die ‘publicist’ wordt genoemd. Of dat er ‘contentspecialist’ onder je e-mails staat in plaats van ‘webredacteur’. Of ‘woordverwonderaar’, zoals ze copywriters bij Coolblue noemen. Je kunt met functietitels zo creatief zijn als je wil. Het ligt dus vaak aan de organisatie hoe je functie genoemd wordt. En ook hoe je functie ingevuld wordt, verschilt per organisatie. Contentmanagers hebben soms bijvoorbeeld een coördinerende of leidinggevende functie. Om verwarring te voorkomen, raden wij aan om de meest voorkomende titel op je LinkedIn-profiel te zetten.

Inspiratie nodig voor LinkedIn?

De functietitels die het meest voorkomen, zijn contentmanager, webredacteur en copywriter. Deze drie functies worden vaak door elkaar gebruikt. Dat komt doordat ze raakvlakken hebben, maar ze zijn niet hetzelfde. Je zou kunnen zeggen dat een webredacteur een combinatie is tussen een contentmanager en copywriter. En als contentmanager kun je je ontwikkelen tot een copywriter. Of je verdiept je als copywriter juist meer in het technische aspect van de website waardoor je naar de functie contentmanager groeit.

We hebben per functie uitgeschreven wat het precies inhoudt. En hoe de functies ook wel genoemd worden.

Contentmanager
Een contentmanager beheert een of meerdere websites en zorgt ervoor dat de content altijd foutloos en actueel is. Dat contentmanagers ‘copy-pasten en publiceren’ is een groot misverstand, want ze kunnen en doen veel meer. Beeld bewerken bijvoorbeeld, maar ook SEO-advies geven en teksten (her-) schrijven. Een contentmanager is daarnaast de meest technische van deze drie: hij kent een website op zijn duimpje, gaat los met html-codes en bouwt met gemak pagina’s.

Wordt ook wel genoemd: webmaster, publicist, webredacteur of contentcoördinator.

Webredacteur
Als webredacteur werk je vaak in een redactie. Je schrijft goed leesbare webteksten en plaatst die in het cms. Maar ook SEO en webanalyse zijn onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden. Een webredacteur is niet alleen verantwoordelijk voor de website, maar ook voor andere online kanalen zoals e-mail, blogs en social media. Wil je meer schrijven? Dan ben je misschien toe aan een nieuwe functie: copywriter.

Wordt ook wel genoemd: contentmanager, copywriter, tekstschrijver of (content)editor.

Copywriter
Een copywriter is simpel gezegd een tekstschrijver voor online, maar ook offline. Je kunt je als copywriter richten op verschillende specialisaties. Denk bijvoorbeeld aan UX copy, microcopy, B1-schrijven en conversational copy. Wat je ook doet: je schrijft doelgroepgericht en met de juiste brand voice.

Wordt ook wel genoemd: tekstschrijver, webredacteur, contentproducer, communicatie adviseur.

Toe aan een nieuwe functietitel?

Mail dan Thom via thom@entopic.com. Je bent altijd welkom voor een oriënterend gesprek (met goede koffie!).

Door: Sanne Wierda

Gepubliceerd: 01-2019