Dé highlights van Congres Content Marketing & Webredactie 2018!

Na weken van voorbereiding was het afgelopen donderdag dan eindelijk zover. De 8e editie van ons Congres Content Marketing & Webredactie. Een bomvol programma met interessante sprekers, yogalesjes om te ontspannen en niet te vergeten de afsluitende netwerkborrel. Hieronder lees je de belangrijkste takeaways waar je direct mee aan de slag kunt.

Keynote Amy Harrison – is copy selling you short?

Amy Harrison mocht de dag aftrappen met haar keynote. De belangrijkste boodschap? Er zijn 4 barrières die conversie in de weg staan:

  1. Mensen zien niet wat je aanbiedt
  2. Ze geloven je niet
  3. Ze willen niet (genoeg) wat je aanbiedt
  4. Ze vertrouwen jou en je sector niet

Amy’s oplossing? Breek deze 4 barrières stuk voor stuk af in je copy. Zien mensen bijvoorbeeld niet wat je aanbiedt omdat je jargon gebruikt? Zorg er dan voor dat je je aanbod wel in begrijpelijke taal formuleert. Geloven ze je niet? Beargumenteer dan nog beter waarom jouw product werkt. En maak altijd gebruik van weet je weet over klanten: is er in jouw sector onvrede? Biedt dan een oplossing voor dit probleem. Meer weten? Bekijk haar video.

Break-out Lennaert Stuij – het geheim van effectieve servicecontent

Hoe zorg je nou voor goede servicecontent? Dus voor content die je klanten ondersteunt bij het gebruik van jouw producten of diensten, ze helpt bij problemen of ze educatieve informatie geeft. Om deze vraag draaide Lennearts break-out. Maar voordat hij die beantwoordde, hamerde hij op vindbaarheid: als je dat goed doet, komt meer dan 50% van je bezoek via Google binnen.

Voor de creatie van goede servicecontent stippelde Lennaert 9 stappen uit:

  1. Analyse: welke content hebben we en hoe doet die het?
  2. Inschatten: hoeveel tijd en mensen hebben we nodig voor (betere) content?
  3. Structuur: hoe is onze website opgebouwd en welke url’s zijn er?
  4. Verzamelen: waar vind ik binnen en buiten de organisatie de juiste informatie?
  5. Maken: wat zijn de afspraken over beeld en tekst? Wat is het proces?
  6. Valideren: is de content relevant voor klanten? Moeten we iets laten goedkeuren voor publicatie, bijv. door Legal?
  7. Publiceren
  8. Optimaliseren: zien we dat de content voor minder telefoontjes zorgt en voor meer organisch verkeer?
  9. Vooruitkijken: hebben we content voor onderwerpen die de komende tijd gaan spelen?

Met deze stappen ben je altijd bewust bezig met de content die werkt voor je klanten.

Break-out Marieke Klauwers & Simon Slegers (Coosto): zo haal je het meest uit social

Coosto analyseerde de eerste maand van dit jaar meer dan 10 miljoen berichten op social media. Een flinke bron aan data en insights dus! Hun tips? Posten in de avonduren leidt tot de meeste interactie, net als het gebruik van emojis. Video’s werken het beste op Facebook, terwijl afbeeldingen op Instagram juist zorgen voor meer interactie.

Ook de lengte van je bericht heeft invloed op de mate van interactie. Op Twitter geldt: korte en lange tweets doen het beter dan middellange tweets. Terwijl op Facebook lange posts tot meer interactie leiden. YouTube? Gebruik een korte titel. En wanneer post je je bericht? Het liefst op woensdagen en donderdagen (geldt voor alle kanalen). Meer weten? Bekijk de videorecap.

Break-out Marleen Bontekoe & Geertina Hamstra: conversation design

Voor het schrijven van een conversatie in een chatbot gelden andere richtlijnen dan wanneer je een gewone webtekst schrijft. Geertina Hamstra en Marleen Bontekoe van Entopic gaven in hun break-out tips & tricks voor conversation design.

Conversation design bestaat uit twee stappen: flow design en conversational copywriting. Voor je de conversatie gaat schrijven, bepaal je dus eerst de stappen van startvraag naar antwoord, oftewel de flow. Hier zijn tools voor, maar Geertina werkt de verschillende routes meestal uit op post-its, zodat ze makkelijk kan schuiven. Omdat je in een conversatie om de beurt praat, gelden een aantal nieuwe ux-richtlijnen voor conversational copywriting. Gebruik bijvoorbeeld niet meer dan 4 regels of 160 karakters per tekstballon, legde Marleen uit. En door open en gesloten vragen met elkaar af te wisselen, maak je het de gebruiker makkelijk en houd je zelf meer grip op het gesprek.

Naast de user experience, moet conversational copy ook voldoen aan de regels van een goed gesprek. Daarin moet alles wat je zegt namelijk bijdragen aan het doel van het gesprek. Volgens deze regels (maximes) van taalfilosoof Paul Grice betekent dit dat je zeker moet weten dat het klopt wat je zegt (kwaliteit), je precies de juiste hoeveelheid informatie moet geven om bij te dragen aan het doel (kwantiteit), je bijdrage relevant moet zijn (relevantie) en het voor iedereen duidelijk en ondubbelzinnig moet zijn (‘manner’). De woorden ‘tekenen’ of ‘bank’ kunnen bijvoorbeeld meerdere betekenissen hebben. Dat kan voor een bot lastiger te begrijpen zijn.

Geertina vertelt er in een kort interview nog iets meer over en geeft, samen met Marleen en een aantal chatbotexperts, ook een training voor Schrijven voor chatbots.

Break-out Amy Harrison: zo maak je écht relevante (video)content

Na haar aftrap op het hoofdpodium, gaf Amy ook een interessante break-out over videocontent. En dan niet over het hoe en waarom van video, maar juist hoe je ervoor zorgt dat content die je maakt écht relevant is. En hoe dat organisch kan leiden tot ontzettende omzetstijging. Haar advies? Stel – voordat je aan de slag gaat – één vraag aan je doelgroep. In Amy’s case: ‘Wat willen jullie terugzien in onze cursusvideo’s?’ De input die zij en haar collega’s verzamelden was enorm. En heel waardevol. In elke video gaven ze namelijk écht antwoord op vragen die speelden binnen hun doelgroep, wat automatisch leidde tot meer inschrijvingen voor vervolgcursussen. En dus een stijging in omzet. Het mooie is dat de opt-in gelijk bleef, ondanks de vele e-mails die ze verstuurden tijdens de campagne. Niemand ervaarde de mails als spam omdat de content relevant en gewenst was.

Open deur? Helaas blijkt nog veel te vaak dat we van start gaan zonder eerst stil te staan bij het doel. En daarmee de plank volledig kunnen misslaan.

Break-out Dorien Gransjean (Tikkie): tips & tricks voor copywriters

Met dagelijks miljoenen gebruikers is Tikkie de grootste terugbetaalapp van Nederland. Wat is het geheim van hun succes? Dorien Gransjean, UX-writer van de app gaf 5 waardevolle gouden tips.

Tip 1: definieer het probleem dat je wilt oplossen. Pas dan kun je toegevoegde waarde leveren.
Tip 2: bepaal wie je doelgroep is. Voor wie maak je de oplossing?
Tip 3: leg vast wie je bent, hoe je klinkt en wat je wilt uitstralen. Kortom, bepaal de toon.
Tip 4: testen, testen, testen. Dat bewijst of je gebruiker het snapt.
Tip 5: contentcreatie is 80% onderzoeken en 20% schrijven.

Voor Tikkie zijn ‘eenvoudig en snel’ de kernwoorden. Verzoeken die de app niet meer eenvoudig en snel houden? Daar moet je nee tegen zeggen, aldus de breinen achter Tikkie.

Break-out Ursula de Mol: hoe contentmarketing de NGO-wereld verovert

Voor Artsen zonder Grenzen en Simavi houdt digital strategy consultant Ursula de Mol zich bezig met de contentmarketing. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap helder verkondigt wordt en mensen weten wie je bent? Het uitgangspunt daarbij is altijd je merk: weet duidelijk wat je missie is en hoe je die teweeg wilt brengen. De waarden die bij je missie horen vertaal je vervolgens door naar beeld en copy. En je selecteert thema’s die je steevast uitlicht in alles wat je maakt en vertelt.

Door dat allemaal samen te pakken, communiceer je op een consistente, krachtige manier je stellingname. En het is die duidelijke ‘why’ die alle betrokkenen aanstuurt en tot de verbeelding van vrijwilligers spreekt. Als je genoeg zichtbaar bent: toen Ursula en haar team de frequentie van de content verviervoudigden, zagen ze groot resultaat. Ursula: “Je moet tussen de oren komen.”

Break-out Eddy Boeve & Clarissa Filius: ontdek wat jouw doelgroep echt triggert

De sessie van Eddy en Clarissa stond vooral in het teken van pragmatisme. Een goede tekst schrijven die converteert, hoe pak je dat aan? Daarvoor hebben ze bij Booming het zogenaamde Conversion Copywriting Canvas bedacht: een sheet die jij per uiting in kunt vullen om zo precies de persuasieve tekst te maken die jij nodig hebt.

Hoe die sheet in elkaar steekt, kun je het best zelf bekijken. Ga daarvoor naar www.booming.nl/cc-canvas.

Meer weten? Alle ins en outs zie je in onze aftermovie.

Door: Wanda Haveman

Gepubliceerd: 11-2018