Zakelijk vloggen: aan de slag

Ja het is zover. Je gaat beginnen met zakelijk vloggen. Je hebt een doel voor ogen en wat onderwerpen opgeschreven. Het sluit aan bij je contentstrategie of biedt een nieuwe en spannende kans. Maar wat nu? Waar let je op tijdens het filmen? En waarmee film je überhaupt? Je leest het hier!

Ten eerste de camera. Je kunt met allerlei soorten camera’s en smartphones vloggen. Hier zit geen vereiste aan. Misschien vind je het makkelijk om te filmen met je smartphone of kies je juist liever voor een speciale vlogcamera met HD-resolutie – bijvoorbeeld de Canon Powershot G7 X (mijn persoonlijke favoriet!). Natuurlijk geldt wel, hoe beter de camera, hoe professioneler je vlog eruit komt te zien. Een voordeel van een vlogcamera is dat je hier (soms) een richtmicrofoon aan kunt koppelen en het scherm kunt kantelen zodat je jezelf kunt zien. Maar het gemak van de smartphone is dat je deze altijd bij je hebt en op elk moment kunt filmen. Ook is je smartphone waarschijnlijk een stuk lichter dan een vlogcamera. De afweging hangt dus af van je budget, de gewenste kwaliteit en het gemak. Kies in ieder geval niet voor een spiegelreflexcamera, dit is erg zwaar om mee te vloggen.

Wat zeg je?

Een zakelijke vlog is geen corporate video en hoeft dus ook niet perfect te zijn. Maar bij vloggen is geluid vaak wel een probleem. Dit kan gebeuren als je geen richtmicrofoon hebt, de camera op een selfiestick zet of als je bijvoorbeeld op rumoerige plekken staat. Probeer vooraf en tijdens het filmen op omgevingsgeluid te letten. Sta je in de wind? Rijdt er net een auto voorbij? Dan is de kans groot dat als jij het hebt gehoord, de kijker er ook last van heeft. Het is niet erg als je af en toe wat minder verstaanbaar bent, maar het is wel fijn als je het grootste gedeelte van de vlog goed te horen bent. Een richtmicrofoon kan uitkomst bieden, maar die kun je niet aan iedere camera koppelen. Maar bij de Fujifilm X-A5 kan dit bijvoorbeeld wel. Als je veel buiten wilt gaan vloggen kun je zelfs een speciale windkap kopen voor over de microfoon.

Licht en kader

Vaak heb je met zakelijk vloggen je smartphone in je hand. Maar dan is daar het veelvoorkomende probleem: het afgesneden voorhoofd. Dit gebeurt vaak als je arm moe wordt van lang filmen of als je samen met iemand wilt vloggen die een andere lengte heeft. Dit is echt niet erg, zolang je maar wel let op de rest van de compositie van het beeld. Hierbij zijn twee elementen heel belangrijk: licht en kader. Zon is je beste vriend én ergste vijand. Film niet tegen de zon in want daar krijg je knijpoogjes van, maar film ook niet met je rug naar de zon toe want dan verander je in een donker silhouet. Licht van de zijkant werkt vaak veel beter. Verder is het kanaal waarop je de video gaat zetten bepalend voor het horizontaal of verticaal filmen. YouTube is altijd horizontaal, maar een video voor Instagram is bijvoorbeeld weer vierkant. Het nieuwe IGTV is daarentegen verticaal. Kijk daarom naar hoe en waar je de video wilt plaatsen voordat je bepaalt hoe je gaat filmen. Zwarte balken aan de zijkant staan namelijk niet mooi!

Knippen en plakken

Dan de laatste stap: monteren. Hoe doe je dat zonder enige kennis van montageprogramma’s? Eigenlijk klinkt monteren veel moeilijker dan het is en ben je voor een vlog zonder effectjes letterlijk aan het knippen en plakken. Dit kan met software die je moet aanschaffen zoals Adobe Premiere Pro (geliefd bij veel vloggers) of Adobe After Effects. Maar ook met software die je gratis kunt downloaden op je laptop en smartphone, zoals iMovie. Vaak kun je met gratis software niet zoveel als met betaalde software, maar je kunt er zeker de basis mee. Denk bijvoorbeeld aan simpelweg knippen en plakken en het toevoegen van tekst. Ben je benieuwd hoe een van deze programma’s werkt? Dan raad ik je aan om in YouTube de naam in te typen met daarachter tutorial. Dan kom je al een heel eind!

In het kort

Kortom: let op je compositie, film niet tegen het licht in, houd de camera of microfoon dichtbij voor optimaal geluid en bepaal je kader. Verder is het de kunst om te oefenen met het spreken voor de camera, want dat is in het begin altijd even spannend en onwennig. Wees jezelf en zie de camera als een vriend waar je tegen praat. Wees ook niet bang om een beetje te spieken bij anderen, dat doen we tenslotte allemaal! Zo kijk ik zelf graag de vlogs van politievlogger Jan-Willem en stuurman/schipper Liana Engibarjan. Succes!

Door: Esmée van Vliet

Gepubliceerd: 06-2018