Zakelijk vloggen: nu jij!

Je kunt er niet meer omheen: vloggend personeel. In welke branche dan ook, het is een trend die steeds meer bedrijven oppikken. De innovators en early adopters zijn al goed op dreef. Nu is het de taak aan de early majority om aan de slag te gaan. Maar wat definieert een vlog, wat levert het op en wat laat je zien? Ik vertel het je.

Video begint onze social media-kanalen te domineren. Maar wanneer is een video een vlog? Een video wordt in mijn ogen nog te vaak bestempeld als vlog. Een voorbeeld is een video waarin twee mensen met elkaar praten tijdens een vergadering, met de camera – hoogstwaarschijnlijk – op een stapel boeken gelegd. Spoiler: dit is geen vlog!

Met een vlog neem je de kijker letterlijk aan de hand mee. Je loopt, zit, staat, praat, eet met de camera of smartphone in je hand. Dat het af en toe niet zo soepel gaat of het geluid niet altijd optimaal is, dat hoort er júist bij. De kijker beleeft het echte ‘verhaal’ met jou mee. En dat verhaal hoeft niet perfect te zijn, het mag authentiek, ongepolijst en in een paar minuten. Daarvoor hoef je ook geen professionele video-editor te zijn.

Wat levert het je op?

Het gaat dus om het vastleggen van een verhaal binnen jouw organisatie. Maar wat levert het je organisatie op? Dat is simpel, namelijk een gezicht. Je maakt je organisatie menselijk en tastbaar, wat kan bijdragen aan empathie voor jouw product of dienst. Een grote corporate organisatie krijgt ineens een glimlach, maar ook kleinere organisaties kunnen zich hiermee profileren. Zo kun je met zakelijk vloggen je imago versterken of zelfs veranderen. En het beste van dit allemaal is dat je het zelf in de hand hebt. Win-win!

Show me more, show me more

Misschien heb je vloggen overwogen en besloten dat het geen optie is bij jouw werk of branche. Maar toch lees je deze blog. En ik ga je ongelijk geven. Ik ben ervan overtuigd dat je altijd een invalshoek kunt bedenken, want wat jij op dagelijkse basis doet kan interessant zijn voor je volgers. Maar het belangrijkste is dat je een kijkje achter de schermen geeft. We willen namelijk meer zien dan wat we al weten en willen op plekken komen waar we normaal niet (mogen) komen.

Op pad met

Politievlogger Jan-Willem neemt zijn volgers bijvoorbeeld mee naar aanhoudingen of achtervolgingen. Maar het onderwerp hoeft niet spectaculair te zijn, als het maar past binnen de contentstrategie en een aanvulling is op andere contentvormen. Zo kun je zakelijk vloggen bijvoorbeeld onderdeel laten worden van je Instagram-strategie door Instagram Stories, maar ook een kanaal als YouTube toevoegen om te experimenteren met de betrokkenheid van je doelgroep.

Zo zou ik wel willen weten wat een conducteur of boswachter dagelijks doet of meer specifiek: waarom de bladblazer besloot om tijdens de eerste storm van het jaar aan het werk te gaan. Vertel.. wie, wat, waar, waarom en hoe? Met zakelijk vloggen gaat het erom dat je meer laat zien dan we al weten. De makkelijkste manier om erachter te komen wat bij jouw werk zou passen is door het aan familie en vrienden te vragen: waar zijn zij nieuwsgierig naar? En voila! Nu kun je aan de slag.

In een volgende blog leg ik je uit hoe je precies een vlog maakt.

Door: Esmée van Vliet

Gepubliceerd: 02-2018