Vul dit (superlange!) formulier in

Nee, ik wil niet! Dat is waarschijnlijk je eerste reactie als je bovenstaande titel leest. Formulieren zijn vaak de pagina’s op een website die gebruikers de meeste frustratie bezorgen. En dat is dodelijk voor de conversie van je website. Met goede microcopy help je gebruikers om het formulier in te vullen, zodat ze jouw website met een goed gevoel verlaten.

Veel organisaties besteden op hun website veel aandacht aan conversieoptimalisatie. Maar formulieren – en helemaal de teksten daarvan – worden vaak vergeten. Terwijl die juist allesbepalend zijn voor de conversie. Het formulier is hét moment waarop je gebruikers besluiten om verder te gaan of af te haken. Met deze vrij eenvoudige tips kun je de conversie van je formulier flink omhoog gooien.

De titel van je formulier

Gebruikers balen als ze een formulier moeten invullen. Dus wees slim en verzin iets anders dan de titel ‘Aanmeldformulier’. Want die levert direct frustratie op. Het is beter om een titel te bedenken die aantrekkelijk en tegelijk relevant is voor de gebruiker. Denk na over wat de gebruiker bereikt als hij jouw formulier invult. Ontvangt hij een artikel dat hij dolgraag wil hebben? Wordt hij lid van jouw club? Zet dát dan boven je formulier.

Het onafhankelijke financiële platform Wegwijs maakt meteen duidelijk wat het je oplevert als je dit formulier invult.

Halveer het aantal invoervelden, verdubbel je conversie

Hoe meer informatie je van de gebruiker vraagt, hoe groter de kans dat hij vroegtijdig afhaakt en het formulier niet verstuurt. Vraag daarom alleen dingen die op dat moment écht noodzakelijk zijn. De rest kan altijd later nog. Halveer het aantal invoervelden, verdubbel je conversie! En wat ook slim is: begin met de makkelijke vragen, zoals naam en geboortedatum. Als de gebruiker later bijvoorbeeld zijn BSN moet invullen, vindt hij het zonde om op dat moment nog te stoppen.

Verplicht of optioneel?

Wil je toch zo veel mogelijk informatie van je bezoeker lospeuteren, dan kun je kiezen voor verplichte en niet-verplichte velden. Geef dan niet met het welbekende sterretje aan welke velden verplicht zijn, maar zet juist ‘optioneel’ bij velden die dat niet zijn. Uit onderzoek is gebleken dat gebruikers dan veel meer geneigd zijn om die velden in te vullen. Bij verplichte velden hebben ze het gevoel dat ze van alles moeten en doen ze alleen het absolute minimum om het formulier te kunnen versturen.

Gevoelige informatie

Gebruikers delen niet graag financiële of andere privacygevoelige informatie. Maak het invoeren van een rekeningnummer of creditcardgegevens daarom niet verplicht als iemand een account aanmaakt. Dat kan altijd nog als hij iets wil bestellen. De gebruiker begrijpt dan waarom je die informatie nodig hebt. Mensen houden ook niet van telefoonnummers invullen, uit angst om onnodig gebeld te worden. Heb je die informatie echt nodig? Stel de gebruiker dan gerust en vertel hem waarvoor je deze informatie nodig hebt.

Verzekeraar Interpolis vraagt om je telefoonnummer, maar vermeldt erbij waarom: om je zeker te kunnen bereiken.

Begeleid de gebruiker

Maar de grootste frustratie ontstaat doordat formulieren vaak gewoon niet duidelijk zijn. Heeft je gebruiker net besloten dat hij de lijdensweg wil volgen, gaat het de hele tijd mis! Want moet de postcode nu met een spatie tussen cijfers en letters, is het telefoonnummer met of zonder landcode ervoor en de geboortedatum, moet die nu met een 0 voor de 3 of toch zonder 0? Help! Je kunt je gebruiker begeleiden met zogenaamde placeholders in de velden, zoals ‘Jansen’ of ‘01-01-1980’. Is er meer uitleg nodig, schrijf dan een korte begeleidende tekst onder het veld.

Gaat het toch mis? Wees lief!

Als er toch iets verkeerd gaat, leg dan helder uit wat er mis ging en wat je gebruiker nu moet doen. Zo voorkom je dat hij gefrustreerd afhaakt. En wees lief! ‘Dit e-mailadres lijkt niet te kloppen. Misschien heb je een typefout gemaakt?’ klinkt bijvoorbeeld al stukken vriendelijker dan ‘U hebt een ongeldige waarde ingevoerd’.

Het laatste zetje

Je gebruiker is er bijna, je moet hem alleen nog dat laatste zetje geven. Misschien twijfelt hij nog een beetje, en hoe zonde zou het zijn om hem nu kwijt te raken… Zet daarom niet simpelweg ‘verstuur’ of ‘bevestig’ op je button, maar maak duidelijk wat het de gebruiker oplevert als hij erop klikt. Denk bijvoorbeeld aan ‘reserveer nu’ of ‘aan de slag!’.

Ok dan. Nu aan de slag!

Zorgorganisatie Interzorg begrijpt dat het invullen van een sollicitatieformulier een hele klus is. Aan het einde krijgt de sollicitant positieve feedback (je bent klaar!) en wordt nog eens benadrukt dat hij nu zijn sollicitatie verstuurt.

Gepubliceerd: 03-2017