Webredactie Monitor 2015: contentmarketing is de hype voorbij

webredmonitorHet einde van het jaar nadert, en dus is het weer tijd voor de resultaten van de Webredactie Monitor. Hiervoor vulden ruim 400 webredacteuren, tekstschrijvers en online communicatiespecialisten een uitgebreide enquête in. Met het oog op de jaarlijkse beoordelingsgesprekken wil je vast weten wat je collega’s anno 2015 verdienen. Ook besteden we in deze editie extra aandacht aan contentmarketing. Een paar jaar geleden dachten veel mensen nog dat die hype wel weer zou overvliegen, maar inmiddels weten we: contentmarketing is de hype voorbij.

Door: Annemieke van Ramshorst

Salaris is iets gestegen

Het gemiddelde brutosalaris van webredacteuren in loondienst ligt momenteel op € 3.042 per maand. Dat is net iets meer dan in 2014 (€ 2.904). Net als in andere jaren ligt het salaris van mannen hoger dan dat van vrouwen. Freelancers hebben gemiddeld een brutojaaromzet van € 49.185. Ook dit bedrag ligt hoger dan in 2014 (€ 46.047).

Contentmarketing om bekendheid te genereren

Verder vroegen we ons af hoeveel webredacteuren al actief bezig zijn met contentmarketing. De score: 60%. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2014. Toen gaf ruim 40% aan zich hiermee bezig te houden. Organisaties zetten contentmarketing vooral in om:

  • meer bekendheid voor hun naam of merk te genereren
  • hun deskundigheid en autoriteit uit te bouwen
  • en de relatie met het merk te verhogen

Ze doen dit meestal via hun eigen online kanalen.

Belangrijkste marketinginstrument?

Hoewel veel organisaties dus hoog inzetten op contentmarketing, werkt maar 38% van de respondenten hiervoor met een plan of strategie. Daarnaast worden resultaten nog lang niet altijd gemeten. Verder lijken organisaties niet veel extra budget voor contentmarketing vrij te maken. 44% van de webredacteuren geeft dan ook aan dat een beperkt budget de grootste uitdaging is op het gebied van contentmarketing. Op bovengenoemde punten hebben organisaties dus nog grote stappen te zetten. Maar de webredacteuren zijn optimistisch: volgens 64% is contentmarketing over een paar jaar het belangrijkste marketinginstrument.

Uiteraard leest u net als andere jaren ook alles over de achtergrond van webredacteuren, hun werkzaamheden en natuurlijk het salaris en freelance-inkomsten. Ook vroegen we hoe tevreden de deelnemers zijn met diverse aspecten van hun werk. Nieuwsgierig geworden? Download hier gratis de Webredactie Monitor 2015 (PDF). 

Webredactie Monitor downloaden [>]
Updates per e-mail over online nieuws, cursussen, congressen?