11 redenen waarom je moet beginnen met bloggen

Bloggen – we kennen het allemaal wel (zo niet, hier lees je er alles over). Het fenomeen ontstond nog voor de grote social media hype die Facebook en Twitter ontketende. De blog was een van de pijlers van het web 2.0 idee. Interactie met je doelgroep, onderling kennis uitdelen, ‘de macht ligt bij de gebruiker en niet meer bij de zender’ en meer van dat soort fantastische klinkende frasen.

Na al die jaren en talloze social media apps, is de vraag of het stokoude blogconcept nog relevant is. De trend is steeds minder tekst en meer beeld. Leest de gemiddelde internetgebruiker nog lange artikelen? Absoluut, zegt Entopic. Ook anno 2016 is het raadzaam om als merk te gaan bloggen. Wij leggen graag uit waarom aan de hand van deze elf redenen. Waarom elf? Omdat wij graag een stapje verder gaan.

#1 Het is makkelijk én gratis

Dankzij sites als WordPress kan iedereen een blog beginnen. Het is bovendien vrij eenvoudig om een blog toe te voegen aan je site. Heb je de blog eenmaal staan, dan is het dankzij de gebruiksvriendelijke WYSIWYG (What You See Is What You Get) interface een fluitje van een cent om content te schrijven én publiceren. Je hebt geen kennis van HTML nodig. Dus: ‘Ik kan het niet’ is geen excuus.

#2 Het geeft Google botjes vers voer

De crawlerbotjes van Google struinen het web af, op zoek naar nieuwe pagina’s en content. En ze zijn onverzadigbaar. Om de zoveel tijd komt zo’n crawler op jouw site terecht, waardoor je te vinden bent in de zoekmachine. Ziet zo’n botje veel verandering, dan komt ‘ie vaker langs. Google houdt van sites die regelmatig geactualiseerd worden. Logisch, want als gebruiker heb je weinig aan modetips uit 1999. Een nieuw artikel zorgt voor verse content op je site en zo blijf jij relevant. Je hoeft niet direct elke dag iets te plaatsen op je blog, maar bijvoorbeeld om de week.

#3 Een blog straalt autoriteit uit

Met een blog deel je je kennis met de rest van de wereld. Je zegt eigenlijk: ik weet veel van onderwerp X en Y, kom om de zoveel tijd eens langs en dan leer je wat. Het hoeft daarvoor niet ‘s werelds best gelezen blog te zijn. Met wat goede artikelen over een specifiek onderwerp, profileer je jouw site of merk als een autoriteit op een bepaald gebied. Dit wordt ook wel kennisleiderschap genoemd. Bied je de diensten of producten waarover je blogt ook aan op je site, dan vindt men je betrouwbaarder. Je maakt reclame voor jezelf door af en toe wat vakkennis te delen.

Met wat sappige kooktips is jouw koekenpan ineens beter dan die van de concurrentie.

#4 Het zorgt voor interactie met je bezoekers

Het vergt wat tijd en moeite, maar heb je eenmaal een goed geoliede blogmachine, dan heb je ook lezers. En lezers hebben een mening die ze graag met je delen in de reacties. Dit kan heel leerzaam zijn. Je krijgt feedback over je blog, doet ideeën op voor toekomstige artikelen en je kunt zelf ook weer reageren. Maar let op: zorg voor goede anti-spam maatregelen, voordat je blog overgenomen wordt door verhuizers uit India.

#5 Het is een ideaal middel om intern kennis mee te delen

Bij Entopic werken veel contentmanagers en marketeers die elk een eigen werkwijze en lijstje handige apps hanteren. Aan de lunchtafel wordt er soms een handige tip gedeeld, maar de blog is bij uitstek de manier om ook intern kennis te delen. Hoe meer mensen in de organisatie bloggen, hoe meer verrassende invalshoeken een blog heeft en hoe beter dat weer is voor de organisatie.

#6 Bloggen biedt SEO voordeel

Deze beweegreden hangt samen met de eerder genoemde Google botjes, maar verdient aparte vermelding. Wil je gevonden worden in een zoekmachine, dan heb je content nodig. Toevallig is een blog een uitstekend medium om over relevante termen te schrijven. Je kunt er je belangrijke keywords in kwijt en met een beetje geluk kun je ook op wat inbound links rekenen. Ben jij dé expert op het gebied van kralenkettingen in disco stijl, dan kun je in een blog lekker losgaan over je passie. En wie weet sta je al heel snel op die felbegeerde #1 positie.

#7 Je kunt er content mee maken die veel gedeeld wordt

Hét uitgangspunt van web 2.0 en verder: delen. Als je blog uniek, grappig of interessant genoeg is, dan wordt deze ook gedeeld. Of een andere blogger gebruikt het als basis voor een artikel. Het mooie is dus dat je content niet alleen meer binnen je eigen domein blijft, maar ook op andere sites en op social media gedeeld wordt.

#8 Een blog is je eigen contentplatform

Het is best bijzonder dat elke dag het wereldnieuws exact in de krant past. Journalisten en redacteuren bepalen de inhoud, maar jouw PR-verhaal komt niet aan bod. Een blog is je eigen mediakanaal. Je kunt het als platform gebruiken om meer over je merk te vertellen, om het menselijker maken. Bijvoorbeeld door te vertellen over de ontstaansgeschiedenis; de barre tijden dat het volledige bedrijf zich nog in een garage bevond. Iedereen houdt van een goed underdog verhaal.

#9 Het is een uitdaging

Regelmatig schrijven voor je blog is niet altijd leuk. Echt niet. Soms schiet het er bij in, want klanten gaan nu eenmaal voor. Soms heb je geen inspiratie of vraag je je af wie er überhaupt op je artikel zit te wachten. Dat hoort er allemaal bij. Juist die vragen houden je scherp. Waar ben jij als merk goed in? Waar wil je je in profileren? Welke unieke kennis bezit je? Welke overwinningen heb je behaald? Het is jouw blog, een beetje opscheppen mag.

#10 Je kunt ermee experimenteren

Koppel je Analytics aan je blog om te achterhalen wat werkt en wat niet. De introductie van de voorverwarmde WC-bril blijkt in de reacties toch niet zo’n succes, maar over de app om je eigen wc-bril te customizen zijn mensen lyrisch. Ook al leest maar een klein deel van je bezoekers de blog (en reageert daarvan een nog kleiner deel), het kan je zeer waardevolle inzichten geven die je met je statische pagina’s niet altijd krijgt.

#11 Je kunt ook nog gaan vloggen!

De voornaamste reden dat de blog na al die jaren nog niet dood is? Hij heeft een nieuwe vorm aangenomen. Nu iedereen met een mobiel en internetverbinding een filmpje op YouTube kan plaatsen, is het video bloggen (vloggen) technisch niet zo moeilijk meer en wordt het steeds vaker gedaan. Het filmpje deel je vervolgens weer op je site en voilá. Een leuk voorbeeld van een aantal jaren geleden en een viral marketing succes: Will it blend?. Een reeks korte filmpjes waarbij blenderfabrikant Blendtec toont hoe sterk hun blender is door allerlei voorwerpen en gadgets in de blender te gooien, van aanstekers tot iPhones. In tekstvorm zou het toch niet dezelfde impact hebben.

Hoe begin je?

Het opzetten van een bedrijfsblog kan een uitdaging zijn. Er kan onvoldoende technische kennis zijn om de website blogklaar te maken, of de grote baas is faliekant tegen. Met onderstaande hulp- en inspiratiebronnen kun ook jij een blog starten:

Gepubliceerd: 06-2016