Alles wat je wilde weten over bloggen maar niet durfde te vragen

Onlangs konden een collega en ik het niet eens worden over het fenomeen blog. Het hete hangijzer van deze discussie had te maken met doel van een blog. Wat zou je ermee moeten willen bereiken? Moet een blog altijd aanzetten tot een een (online) conversatie of dialoog? Of heeft het slechts tot doel de wereld te verblijden met nog meer informatie of jouw persoonlijke mening? Goede reden om het fenomeen blog eens onder de loep te nemen.

Definitie van de blog

Wat is eigenlijk een blog? Het zal geen verrassing zijn dat het woord blog een afkorting is van het woord weblog. Het is dus eigenlijk een weglogboek en daarmee feitelijk een online dagboek. Wikipedia formuleert het als volgt:

A blog is a discussion or informational site published on the World Wide Web consisting of discrete entries (“posts”) typically displayed in reverse chronological order.

Wikipedia

Een blog is dus een verzameling blogposts- of berichten waarvan de recentst toegevoegde altijd bovenaan gepubliceerd is. Een blog kan uitnodigen tot interactie, maar het hoeft niet. Onze vrienden van wikipedia noemen zelfs een voorbeeld van een blog die er expliciet niet voor heeft gekozen zijn lezers de mogelijkheid te geven te reageren: www.daringfireball.net. Of er interactie plaats vindt of niet is dus aan de blogger. Sommige blogs hebben alleen tot doel te informeren.

Historie van de blog

De opkomst van de blog vond synchroon plaats met de opkomst van het CMS met WYSIWYG editor. Tot die tijd had je voor een webpublicatie in veel gevallen nog kennis van html en/of ftp nodig. Veel al dan niet getalenteerde schrijvers bleken daar niet over te beschikken. De komst van tools als LiveJournal, Blogger en later WordPress veranderde dat. En nu heb je niet eens meer een eigen website nodig om te bloggen, omdat je je pennenvruchten ook de wereld in kunt slingeren via social media als Tumblr, LinkedIn en Facebook.

Social media: bedreiging van de blog?

Juist vanwege die opkomst van social media vanaf 2005 leek die traditionele blog in de vorm van een eigen website na een rappe opkomst een stille dood te gaan sterven. Want wie had er nog een blog nodig als je jouw boodschap ook kon verkondigen via die kanalen? Bovendien is de interactie tussen schrijver en lezer op deze sociale platformen veel laagdrempeliger dan op een traditionele blog. Maar: net zoals e-mail regelmatig dood wordt verklaard, bleek ook de blog een blijvertje.

Contentmarketing to the rescue

Dat de blog niet dood ging, hebben we deels te danken aan contentmarketing. Bedrijven ontdekten ineens dat ze vanwege het internet niet langer afhankelijk waren van traditionele media als het ging om het verspreiden van (hun eigen) content. Maak goede content en met dank aan met name zoekgigant Google en social sharing komen die bezoekers vanzelf. De blog bleef dus bestaan naast die opkomende social media en diezelfde social media werd ingezet om de content van de blog te verspreiden.

Nu heeft elk zichzelf respecterend bedrijf een eigen blogplatform met in veel gevallen enthousiaste klanten als gastauteurs. Mooie voorbeelden hiervan zijn de blogs van Hema of Wehkamp. Daarnaast groeiden sommige opinieblogs uit tot serieuze nieuwsmedia, met als bekendste voorbeeld The Huffington Post. Maar ook TechCrunch en Mashable begonnen ooit als blogs. En waar zou de roddelende medemens zijn zonder PerezHilton.com?

En tsja, de hamvraag, het doel van al die mooie blogs? Is dat altijd het aangaan van een dialoog? Het antwoord is eigenlijk dat het verschilt per blog. Perez Hilton wilde ooit zijn vrij ongenuanceerde mening kwijt over bekende mensen. Hij heeft nooit het ideaal nagegestreefd om daar een diepgaand dialoog met zijn bezoeker aan te gaan. Het onvolprezen Geeksforgeeks.org bestaat echter bij de gratie van bezoekers die waardevolle comments onder een post plaatsen. Of die dialoog er wel of niet komt, is dus een rechtstreeks gevolg van het doel dat je vooraf met je blog stelt.

Starten met bloggen?

Wil je als organisatie of bedrijf starten met bloggen? Een blog kan bij uitstek de manier zijn om te laten zien wat je als organisatie in huis hebt als het gaat om skills en expertise. Maar zorg voor je gaat bloggen altijd voor een gedegen doelstelling en plan. Wil jij je lezer van praktische informatie voorzien? Of juist uitnodigen tot een dialoog? En moet die dialoog dan plaatsvinden op je blog of op de media die je gaat inzetten om je blog te verspreiden? Maak daarnaast ook iemand verantwoordelijk voor je blog en zorg voor een langetermijnplanning. Anders is de kans groot dat je blog na een handvol posts alsnog een stille dood sterft.

In zes stappen naar je eigen blog:

  1. Stel het doel van de blog vast
  2. Stel een redactieteam samen
  3. Brainstorm over onderwerpen
  4. Zet die onderwerpen op een contentkalender
  5. Stel deadlines vast
  6. Meet, analyseer en stuur bij

Tot slot

Is het eigenlijk de of het blog? Tijd om dat ongoing akkefietje uit de weg te ruimen: het kan allebei. Volgens OnzeTaal komt ‘de blog iets vaker voor’, maar de liefhebbers van ‘het blog’ kunnen ook opgelucht adem halen.

Meer lezen over bloggen?

Door: Maarten Berk

Gepubliceerd: 04-2016