10 begrippen die elke contentmarketeer moet kennen

Houd jij je (beroepsmatig) bezig met contentmarketing? Of ga je dat binnenkort doen maar weet je nog niet helemaal van de hoed en de rand? Wij zetten 10 begrippen waar je als contentmarketeer niet omheen kunt voor je op een rijtje.

1. Backlink

De term ‘backlink’ wordt gebruikt voor (inkomende) links van andere websites die verwijzen naar content op je eigen website. Bekende websites met hoge kwaliteit content en een hoge Page Rank hebben het vermogen om de gelinkte website te helpen met zijn zoekmachinepositie. Hoe meer backlinks je hebt en hoe beter de kwaliteit is, des te beter zal jouw website gaan scoren in de zoekresultaten van Google. Andere benamingen voor backlinks zijn incoming links, inbound links, inlinks en inward links.

2. Buyer persona

Dit is een fictieve beschrijving van je ideale klant, door een klantprofiel te formuleren. Een buyer persona kan je helpen om je content aan te laten sluiten bij je lezer of klant op het gebied van kennisniveau, informatiebehoefte en tone of voice. Bij het opstellen van een buyer persona geef je antwoord op de vraag welke doelgroepen je kunt onderscheiden en welke eigenschappen bij die doelgroepen horen.

3. Content curation

Simpelweg: het vinden en delen van interessante, relevante content. Dat kan nieuws zijn, maar ook een blogbericht, een achtergrondartikel, een tip of een inspirerende website. Content curatie werkt het best als je de content die je deelt voorziet van kort commentaar. Bijvoorbeeld in de vorm van je professionele opinie, een analyse of een duiding. Zo word je een echte thought leader (zie verderop in dit artikel). Deel je vondsten bij voorkeur via social media.

4. Contentmarketingkalender

De contentmarketingkalender is een handig hulpmiddel bij het bedenken en produceren en publiceren van content. Samengevat: wie doet wat, wanneer en op welke manier. Alle operationele werkzaamheden op het gebied van content marketing worden ingedeeld en gepland in een overzicht (bijvoorbeeld een spreadsheet of via Google Calendar). De basis van de kalender wordt gevormd door een onderwerp titel, keywords, auteur, format en status. Hoe gedetailleerder, uitgebreider en nauwkeuriger de kalender is, hoe waardevoller hij wordt als content marketing instrument.

5. Content spinning

Als je dezelfde content op verschillende manieren hergebruikt, dan ben je bezig met content spinning. Anders gezegd: je presenteert dezelfde content in meerdere formats. Houd daarbij rekening met de doelgroep waarvoor je content publiceert, het kanaal (medium) waarvoor je publiceert, het perspectief vanuit waar je content maakt en het format (de vorm) waarin je deze content giet. Zorg er voor dat je jouw lezer of klant niet irriteert met content spinning, ze moeten niet het idee krijgen dat je hen spamt.

6. Customer journey

Deze bestaat uit een beschrijving van het koopproces dat klanten doorlopen om op jouw website tot een aankoop te komen. De customer journey maakt inzichtelijk hoe je klanten zich oriënteren, waar ze hun informatie vandaan halen, welke bronnen ze daarvoor raadplegen en waarop ze uiteindelijk hun keuze baseren. Nuttige informatie, want als je weet hoe je klant reist, dan weet je ook hoe je hem kunt binnenhalen. Je kunt de eerdergenoemde buyer persona‘s afzetten tegen deze koopprocessen in een overzicht: de zogenaamde Customer Journey Matrix.

7. Outbound en inbound marketing

Bij outbound marketing staat de zender centraal en niet de ontvanger. Denk aan traditionele ongevraagde verkoopboodschappen zoals reclame, direct mail, banners of het bellen naar potentiële klanten. Bij inbound marketing staat niet zozeer de afzender, maar de ontvanger of klant centraal. Dit is marketing op basis van toestemming, waarbij ook het initiatief om contact op te nemen met een bedrijf bij die klant ligt.

8. SEO

Deze is voor wie de afgelopen jaren op een andere planeet doorgebracht heeft óf voor mensen die echt pas net kennismaken met online marketing. Deze drie letters staan voor Search Engine Optimization ofwel zoekmachineoptimalisatie. Door dat toe te passen op je online (marketing) content wordt deze beter gevonden door de Google zoekmachine. En je weet: hoe beter je content gevonden wordt, hoe meer (potentiële) klanten met je content in aanraking komen. Essentieel dus. Je leest hier meer over dit onderwerp.

9. Storytelling

Bij storytelling, dat een onderdeel of vorm van content marketing kan zijn, ligt de nadruk op emotie en minder op de ratio. Dat werkt, omdat emoties blijven hangen bij mensen. Het vertellen van verhalen kan mensen tot actie en zelfs koop aanzetten. Een goed verhaal wordt beter onthouden dan een glad verkooppraatje. Het kan bovendien de loyaliteit van de toehoorden (lees: klant) vergroten, waardoor deze bereid is een hogere prijs voor een dienst of product te betalen. Een goed verhaal wordt vaker doorverteld en levert zo betere reclame op.

10. Thought leadership

Met thought leadership laat je op je blog of website zien dat je op een bepaald gebied of binnen een bepaald onderwerp een expert bent. Je kunt een thought leader worden door regelmatig te bloggen of content van anderen te delen via social media of je blog. Zodra je doelgroep jouw gaan associëren met je expertise en je gezien wordt als expert of specialist zullen mensen je weten te vinden aan de hand van die content. En dus ook als ze je advies, diensten of producten nodig hebben. En dat kan lucratief zijn.

Meer informatie

Wil je nog meer tips, informatie en achtergrond over contentmarketing? Lees dan het boek ‘Scoren met Content Marketing’. Ook interessant op deze website:

Door: Guido van den Anker

Gepubliceerd: 01-2015